Nooit meer haast! 5 tips om de tijd tot je bondgenoot te maken

Het coronavirus heeft onze levens on hold gezet, of toch op zijn minst vertraagd. We doen nog wel dingen, maar een stuk minder dan voorheen. In die zin is deze crisis een les in onthaasten. Hoe lekker zou het zijn om je nooit meer opgejaagd te voelen? Om ook in het postcoronatijdperk niet meer haastig in het leven te staan? In deze blog vijf tips om de tijd tot je bondgenoot te maken. Zo haal je het optimale uit je intuïtie en ervaar je veel meer rust in je lijf en leven.

1. Vertrouw erop dat dat de tijd je helpt

Vaak willen we dingen snel voor elkaar hebben. Bestellen we vandaag een boek of papiervernietiger, dan verwachten we die morgen al in huis. Helaas gaat niet alles in het leven zo snel als we zouden willen. Je hebt bijvoorbeeld een geniale marketingactie bedacht, maar het bureau waarmee je wilt samenwerken heeft pas volgende maand tijd. Of je zoekt een investeerder voor je ambitieuze plannen, maar vindt niet meteen de juiste partij. Accepteer dit soort tegenvallers, waarbij jij sneller wilt dan de situatie of omgeving toelaat. En beter nog: zie ze als een kans! De ervaring leert namelijk dat er in de tijd die je hiermee cadeau krijgt, gegarandeerd nieuwe kansen en mogelijkheden voorbijkomen. Informatie ook die je intuïtie voedt en daarmee kostbare input is voor het stapelproces op je zolderkamer (zie tip 2). Dus: zie de tijd als een goede vriend en leer erop te vertrouwen dat hij je helpt.

2. Breng volop tijd door op je zolderkamer

Intuïtie is verstand met haast, zei George Holbrook Jackson. Mooie woorden zijn het, want ons gevoel weet vaak eerder dan ons verstand wat de juiste beslissing is. Toch loont het om niet overhaast in actie te komen en je onbewuste de tijd te geven om informatie te verwerken. Mijn strategie? Ik richt een ‘zolderkamer’ in, een figuurlijke ruimte waarin ik mezelf terugtrek om dingen van een afstandje te bekijken, zaken te doorvoelen en ze intuïtief te analyseren. Al zijn we ons lang niet altijd bewust van wat er in ons hoofd en hart gebeurt, dit soort zolderkamermomenten helpen wel om beter te beslissen en relaxter in het leven te staan. Die zolderkamer is overigens voor iedereen anders. Het kan ook een boswandeling zijn of een lange rit in de auto. Ook onder de douche ontstaan vaak de beste inzichten.

3. Bekwaam je in de kunst van het nietsdoen

Tijdsdruk creëren we vrijwel altijd zelf. Al is het maar door onszelf aan een doel te committeren (een hardloopwedstrijd winnen, een belangrijke deadline halen, enzovoort). Wie wil onthaasten, kan zijn voordeel doen met de wijsheid van de Chinese generaal Sun Tzu. Hij schreef zo’n tweeënhalfduizend jaar geleden in zijn boek The art of war dat de grootste overwinningen worden geboekt door nietsdoen. Het idee? Beter dan energie verspillen aan een aanval, kun je rustig afwachten en ondertussen informatie verzamelen die je verder helpt in de strijd. Dus wil je haast uit je leven bannen, bekwaam je dan in de kunst van het nietsdoen.

4. Bedenk dat jouw tijd de juiste is

Hoe verstandig het ook is om je te bekwamen in het nietsdoen en de tijd zijn werk te laten doen, ooit zul je in beweging moeten komen. Dan is de vraag: wat is de juiste tijd om tot actie over te gaan? Het antwoord is simpelweg: de jouwe! We hebben namelijk allemaal een eigen tijd, een moment waarop het voor goed voelt om in actie te komen. Ook bij een hardloopwedstrijd heeft iedereen zijn eigen tijd, de deelnemers komen nooit exact gelijk over de finish. Het is ook niet zo dat alleen de winnaar een juiste tijd neerzet. Was het jouw doel om je persoonlijke record te verbreken en is dat gelukt? Dan ben je helemaal geslaagd, ook als alle andere deelnemers harder renden dan jij. Laat je dus niet door de buitenwereld onder druk zetten, want jouw tijd is de juiste. Beslis pas wanneer het voor jou goed voelt. Twee grote voordelen als je het gevoel van tijdsdruk loslaat: je kunt helderder denken én je intuïtie werkt beter.

5. Probeer ‘verloren tijd’ niet in te halen

Het overkomt ons allemaal weleens dat we te laat zijn. Je hebt je bijvoorbeeld verslapen, waardoor je nooit meer op tijd bij die klant kunt zijn. Of een meeting is uitgelopen, waardoor je to-dolijst voor vandaag een enorme uitdaging is geworden. Het zijn ideale scenario’s om je opgejaagd en gehaast te voelen. Wat kun je het beste doen om daarmee af te rekenen? Accepteer de tegenslag, in dit geval dat je jezelf verslapen hebt of dat de meeting is uitgelopen. Heeft dit consequenties voor anderen, leg dan rustig uit wat de reden van de vertraging is, maar voel je er vooral niet schuldig over. Dit laatste verhindert je namelijk om volledig in het nu te zijn – en daarmee de werking van je intuïtie. Onderdruk vooral ook de neiging om de ‘verloren tijd’ in te halen, want dan loop je waarschijnlijk de hele dag gestrest achter de feiten aan.

Tot zover de vijf tips om de tijd tot je bondgenoot te maken. Mijn ervaring? Als je wat langzamer door het leven gaat, krijg je veel meer voor elkaar. Dus schrap tijdsdruk uit je hoofd en uit je agenda.

Leef, in plaats van je te laten leven!

Marcel

Wil je de nieuwste blogs van Marcel automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in. Meer lezen over de kracht van intuïtie? Bestel het boek Zakendoen op gevoel.