Doelen bereiken met je team. Dat lukt het beste als alle betrokkenen zich er vol voor willen inzetten. Als er een gedeelde ambitie is en iedereen het met elkaar eens is. Kortom: als alle neuzen dezelfde kant op staan. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Je leest het in deze blog.
Laten we eens beginnen met een case. Met een situatie die nogal eens voorkomt in de zakenwereld.
De laatste tijd lopen de vergaderingen niet lekker. Jullie hebben als team moeite om het met elkaar eens te worden. De ene keer is Paul zijn afspraken niet nagekomen, de andere keer is Iris met het verkeerde been uit bed gestapt en weer een andere keer probeert Jos zijn verantwoordelijkheid op anderen af te schuiven. Op een slechte dag speelt het misschien wel allemaal tegelijk.
Wat zou jij in zo’n geval doen?
- Je laat gebak aanrukken om de sfeer te verbeteren. Met een opgewekt ‘Kijk nou eens wat ik heb geregeld’ zet je het op tafel. (De coronavariant mag ook natuurlijk: je laat het gebak bij je teamleden thuisbezorgen en licht dat gebaar toe aan het begin van de digitale meeting.)
- Bij de eerstvolgende vergadering zet je vanaf het begin je intonatie in. Je brengt je boodschap op een energieke toon, leidt de vergadering met een lach in je stem en varieert in toonhoogte.
- Aangezien het een belangrijk onderwerp betreft, las je een speciale vergadering in en kies je een serieuze toon om de situatie te bespreken.
Misschien zou jij voor nog een andere optie kiezen. Laat het dan vooral weten door een reactie achter te laten bij deze blog. Voor nu houden we het even bij deze drie. Wat zou jouw strategie zijn? Gebak laten aanrukken, je intonatie inzetten of op serieuze toon de zaak bespreken?
Ik hoop dat je koos voor optie 2. Want dan maak je ‘muziek van je communicatie’ (zo noem ik dat in mijn boek Zakendoen op gevoel). Je zet je intonatie in, waarbij ik overigens een brede definitie van die term hanteer. Ik bedoel daarmee niet alleen de toonhoogte in woorden en zinnen, maar je hele manier van spreken. Praat je vlug of juist traag? Laat je jouw stem hard of zacht klinken? Durf je een grapje te maken op zijn tijd? Gebruik je hoge of lage tonen?
Muziek maken van je communicatie is een geweldige manier om de intuïtie van de ander positief te beïnvloeden. En dat is precies wat je nodig hebt als je in je ambities belemmerd wordt door een disfunctionerend team. Met een plezierige intonatie stimuleer je de verbinding tussen mensen, je brengt er de informatie-uitwisseling mee op gang en vergroot het onderlinge begrip. Het is misschien wel de snelste manier – en zeker de leukste – om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Geef jij een mooi concert, dan krijg je ook wat moois terug.
Koos je voor optie 1, dan kun je natuurlijk ook rekenen op blije gezichten bij je team. Het is een prima manier om de sfeer te verhogen. Alleen verbetert het de samenwerking op lange termijn niet. Wat je daarvoor nodig hebt als team, is intrinsieke motivatie. En die regel je niet met een externe beloning.
Bij optie 3 laat je de zwaarte van het onderwerp je intonatie bepalen. Het jammere daarvan: maak je er een heel gewichtige bedoening van, dan is het moeilijker een win-winsituatie te creëren. Ook bij serieuze onderwerpen helpt een luchtige toon. De Fransen hebben er een mooie uitdrukking voor: c’est le ton qui fait la musique. Oftewel: de manier waarop je iets zegt, bepaalt hoe de ander dat wat je zegt opvat. Mijn advies? Wees hard op de inhoud en zacht op de man.
Muziek maken van je communicatie werkt overigens voor veel meer dan alleen het verbeteren van de vergadercultuur. Je kunt er ook mee achterhalen waarom een klant ontevreden is, waarom een medewerker steeds dwarsligt of waarom je partner zo stil is.
Succes!
Marcel Adriaanse
Wil je hulp om je team beter te laten presteren? Met een keynote of interactieve workshop helpt Marcel jullie graag op weg. Inspiratie en perspectief gegarandeerd!