Red je bedrijf (of leer nóg beter ondernemen)

Wil je voorkomen dat je bedrijf omvalt door de coronacrisis? Of gewoon lekker geïnspireerd het nieuwe jaar in? Dan heb ik een leestip voor je: De blauwe oceaan. Een boek over creatief ondernemen, nieuwe markten creëren en zo kansen pakken. Het is dé manier om weer perspectief te creëren, voor jezelf en de mensen om je heen.

Creatief denken

De blauwe oceaan is een boek dat mij persoonlijk enorm heeft geïnspireerd. Het geeft antwoord op de vraag: hoe doe je het beter dan je concurrenten? In coronatijden ook te interpreteren als: hoe overleef je überhaupt? De auteurs dagen je uit om creatief te denken om zo een ‘blauwe oceaan’ te creëren: een markt die de concurrent nog niet ontdekt heeft.

Het boek staat vol inspirerende voorbeelden. Zo is er een wijnboer die besluit wijn te gaan leveren aan jonge stadsbewoners en die hiervoor het druivennat in een nieuw, hip jasje steekt. Het basisproduct is nog altijd hetzelfde, maar met zijn vernieuwende aanpak boort de wijnboer een enorm grote, nieuwe doelgroep aan. Hij biedt zijn wijn aan als gezelschapsdrank voor liefhebbers van bier en mixdrankjes. Door zijn product zo in de markt te zetten, creëert hij een blauwe oceaan.

Moordende concurrentie

Vanwaar die aanduiding ‘blauwe oceaan’? Ze drukt de tegenstelling uit met de ‘rode oceaan’: een bestaande markt met bestaande spelers en bestaande regels, een markt waar een moordende concurrentie heerst. Het ‘rood’ verwijst naar het bloed dat vloeit als concurrenten elkaar naar het leven staan. Hoe anders is de blauwe oceaan! Die de concurrentie nog niet heeft ontdekt, waar nog marktruimte is en waar jij zelf de regels bepaalt.

De ommekeer in mijn eigen bedrijf

Toen ik De blauwe oceaan voor het eerst las, was ik direct onder de indruk. Extra mooi was dat ik de ideeën meteen kon toepassen in de praktijk. En met succes! Met ons interim- en consultancybureau Hofmeier leverden we financiële professionals aan bedrijven. Dat waren vooral mbo’ers. Door het lezen van het boek realiseerde ik me dat we onze diensten als commodity leverden en dat ons aanbod dus niet onderscheidend genoeg was. We besloten daarop om een hoogwaardige dienstverlening neer te zetten en schakelden van mbo’ers over op mensen met een hbo+ of universitair niveau. Ook gingen we heel gericht en selectief op zoek naar nieuwe klanten. In de onderwijswereld bijvoorbeeld, een sector die we daarvoor nog helemaal niet bedienden. Ook richtten we ons op een hoger niveau contactpersonen bij de opdrachtgevers die we al hadden: bij een woningcorporatie bijvoorbeeld, benaderden we niet langer alleen de financieel manager, maar ook de bestuurder en de raad van commissarissen. Ineens hadden we geen concurrentie meer.

Omdenken voor jouw bedrijf 
Wat ik je graag wil meegeven in deze decembermaand, zeker als je bedrijf onder druk staat: lees De blauwe oceaan. Laat je inspireren door de filosofie van W. Chan Kim en Renée Mauborgne en bedenk of je op deze manier kunt omdenken voor je eigen bedrijf. Misschien kun je een nieuwe dienst ontwikkelen voor je bestaande klanten? Je verdienmodel op de schop nemen en je product voortaan verhuren in plaats van verkopen? Of een dienst zo aanpassen dat die vrouwen aanspreekt in plaats van mannen?

In mijn eigen boek, Zakendoen op gevoel, geef ik het voorbeeld van een patatbakker. Zit je in die business en ontdek je dat je klanten liever Chinees eten, dan lijkt dat misschien een probleem. Maar vraag je ze of ze bereid zijn die bami en tjaptjoi bij jou te kopen, dan weet je wat je te doen staat: hup, frituur eruit, wok erin en je bent weer in business.

Sikkeneuren over de ellende van het afgelopen jaar? Niet doen dus. Mijmer liever onder de kerstboom over hoe je weer perspectief creëert, voor jezelf en je medewerkers. Ook in economisch zware tijden zijn er volop kansen, de kunst is vooral om ze te zien!

Marcel Adriaanse

Kun je hulp gebruiken bij het innoveren van je organisatie? Boek een één-op-één business-sessie met Marcel (tel. 06 24 64 40 98). Creatieve ideeën en groei gegarandeerd!

De blauwe oceaan

W. Chan Kim & Renée Mauborgne
Uitgeverij Business Contact

Paperback, € 30
ISBN – 9789047008156

E-book, € 14,99
ISBN – 9789047008286