Zeven zakelijke blunders die je echt moet voorkomen

Het leven van een ondernemer kent veel valkuilen. Wil je echt succesvol zijn? Voorkom dan deze zeven zakelijke blunders.

  1. Sollicitanten alleen beoordelen op hun CV
    Natuurlijk zegt een CV wat over de kwaliteiten van de persoon die de beschikbare functie ambieert … maar lang niet alles. Ga dus altijd ook – of beter nog: vooral – op je gevoel af. Je intuïtie heb je ontwikkeld op basis van jarenlang leven, ervaren en zakendoen. Ze is dan ook een schatkist vol wijsheid, al ligt die vaak verscholen in je onderbewuste. Ondernemend Nederland heeft behoefte aan feiten en cijfers, maar nog meer aan mensen die hun gevoel durven laten spreken.

  2. Het ‘doen om de poen’
    Veel bedrijven focussen op het in de watten leggen van hun klanten. Dat is goed voor de omzetcijfers aan het eind van het jaar. Maar veel belangrijker is de vraag: zijn je medewerkers blij met het werk dat ze doen? Krijgen ze er energie van of ervaren ze het echt als hard werken? Klanten merken dit op. Zijn jouw medewerkers niet blij met hun werk, dan leveren ze ook niet het beste resultaat af. Kortom: het ‘doen om de poen’ leidt je op lange termijn niet naar succes. Weet je daarentegen de passie van je mensen naar boven te brengen, dan stuw je ze naar grote hoogten. Vanzelfsprekend liften je klanten daarop mee.

  3. Een product of dienst ontwikkelen waar niemand op zit te wachten
    In een leuk blooperfilmpje van KVK Beyond Business vertellen Sophie van den Haak van The Wax Bar en Bram Bosveld van YoungCapital hierover. Sophie investeerde tien maanden tijd en ruim 80.000 euro in het opzetten van een franchiseorganisatie … om er vervolgens achter te komen dat ze de ondernemers die ze hiervoor op het oog had niet kon bieden waar ze behoefte aan hadden. YoungCapital verloor zelfs anderhalf miljoen euro, toen Bram en zijn kompanen hun succesvolle formule voor uitzendwerk naar België wilden kopiëren. Door cultuurverschillen en een ander belastingsysteem dan het Nederlandse, bleken studenten daar nauwelijks interesse te hebben in een bijbaan.
    Doe vóór het ontwikkelen van een product of dienst, dus eerst goed marktonderzoek. Kijk hoe groot de doelgroep is en vooral: onderzoek of die doelgroep wel behoefte heeft aan jouw nieuwe idee. Begin bijvoorbeeld met een eenvoudige versie van je nieuwe product en test dat kleinschalig uit. Vraag je eerste klanten om feedback en gebruik die om je aanbod verder te verbeteren. Communiceer vooral wat je oplost. Een chirurg die een nieuwe hartklep zet, levert de patiënt niet zozeer een stukje medische techniek, maar vooral meer levensgeluk.

  4. Fouten niet willen toegeven
    Iedereen maakt fouten, dus ook jij als ondernemer of werkgever. Probeer ze niet angstvallig te verbergen, dat maakt het alleen maar moeilijker om ze later – als ze alsnog boven water komen – recht te zetten. Stel je liever kwetsbaar op en durf je fouten te benoemen. Daarmee kweek je sympathie bij je mensen en verhoog je je gunfactor. Natuurlijk kun je altijd nog wat humor in de strijd gooien om je ‘fout’ wat minder erg te laten lijken. Komt er straks onverhoopt geen derde druk van mijn boek Zakendoen op gevoel, dan kan ik bijvoorbeeld altijd nog grappen: ‘Met de verkoop van mijn boek ben ik gestopt, dat scheelt weer wat bomen die gekapt moeten worden.’

    Overigens kunnen fouten je veel opleveren. Elke klacht is een kans. Hadden we bij ons interim- en consultancybedrijf eens een ontevreden klant, dan boden we aan een nieuwe professional te sturen die honderd uur gratis zou werken. Dat haalde de angel eruit en, omdat we dan iemand kozen uit onze ‘Premier League’, vergrootte bovendien de kans op nieuwe opdrachten. Ook in het genoemde KVK-filmpje zit een mooi voorbeeld: Ronald Bakker van Bagels & Beans boog een vernietigende recensie in Het Parool om in volop nieuwe bestellingen. Simpelweg door wat humor toe te voegen aan de kritiek op zijn Goedemorgen-ontbijt.

  5. Een intuïtief ‘nee’ overrulen met je verstand
    Nog zo’n zakelijke blunder, die je misschien wel herkent: in een situatie waarin je gevoel meteen nee roept, laat je dit nee overrulen door je verstand. Een nieuwe klant wil bijvoorbeeld zaken met je doen, maar je weet eigenlijk al dat het geen succes wordt. Er gaan intuïtieve alarmbellen af, maar je verstand is er een meester in om die te overrulen. Dat komt met argumenten als ‘ik heb het geld hard nodig’ of ‘deze klant heeft een sterk netwerk, dat biedt kansen’. Noem het maar op. Train jezelf om in dit soort situaties je gevoel te laten spreken. Voel je dat jullie geen goede match zijn, spaar jezelf dan tijd en moeite. Vraag jezelf af: ben ik er blij mee dat mijn product of dienst bij deze persoon terechtkomt? Slaap er eventueel nog een nachtje over. Voelt het dan nog altijd niet goed, besluit dan: ik kies voor mezelf, met deze klant ga ik niet in zee.

  6. Bokito-gedrag vertonen
    Te veel met jezelf bezig zijn – Donald Trump is er een droevig voorbeeld van – is ook een goede manier om zakelijk te blunderen. Voldoening en succes zijn dan vaak maar van korte duur. Bokito-gedrag noem ik dit: als een gorilla boven op een berg gaan staan en jezelf op de borst kloppen. Met een hoop uiterlijk vertoon, maar weinig inhoud. Mensen die bokito-gedrag vertonen, houden vast aan ‘ik weet het allemaal wel’, ‘ik ben de beste’, ‘ik ben de king en kan alles uitstekend de baas’. Allemaal om maar niet te hoeven toegeven: ik weet of kan iets niet. Wie vasthoudt aan die bokito-positie – denk aan een bullebak die zijn onervarenheid compenseert met schreeuwen – duwt de intuïtie van zijn team de kop in. Mensen schieten in de negatieve emotie. Er ontstaat vertraging op de lijn. Velen zullen denken: los het dan ook zelf maar op. Of ze schieten in de verdediging. Het zijn allemaal reacties die je juist niet wilt. Want zo ontneem je mensen, inclusief jezelf, een waardevolle kans om te groeien.

  7. Jezelf voorbijlopen
    ‘Wil je als ondernemer succesvol zijn, dan moet je keihard werken.’ Het is een misverstand dat nog steeds heerst. En dus maken heel wat zakenmensen werkweken van zestig of soms wel tachtig uur. Met het gevaar dat ze zichzelf voorbijlopen en uiteindelijk uitgeblust thuis op de bank belanden. Ondernemen is topsport, dus is het belangrijk om je energie op peil te houden. Dit doe je door voldoende aandacht te schenken aan de drie belangrijke bouwstenen van je autonomie: jezelf, je thuis en je speelveld (met dit laatste bedoel ik alles buiten die eerste twee, variërend van je werk tot je sportclub). Alleen als je je autonomie bewaakt, blijf je de baas over je eigen agenda en je eigen leven.  

*   *   *

Tot zover de zeven zakelijke blunders die je maar beter voorkomt. Toch geblunderd? Geen nood. Alle fouten waarbij er iemand in een mortuarium eindigt, zijn echt fouten. In alle andere gevallen zie ik ze als een praktische zelfstudie, als ervaringen waar we wijzer van worden. Al blijft het natuurlijk jammer als je, net als Ron Simpson van The Avocado Show, 212 miljoen views op je website hebt weten te genereren … maar vergat om op de publish-button te drukken. ☹

__________

Wil je meer lezen over bokito-gedrag, het bewaren van je autonomie en de kracht van intuïtie? Bestel dan het boek Zakendoen op gevoel . Of schrijf je in voor de inspiratie-updates en ontvang de nieuwste blogs van Marcel steeds automatisch in je mailbox.