Bang voor het coronavirus? Kruip uit de fles!

Het coronavirus komt steeds dichterbij. Vrijwel iedereen kent wel een of meer mensen in zijn omgeving die zijn besmet. Misschien ben je zelf wel aan het hoesten of niezen. Het zijn hoe dan ook spannende tijden. Hoe ga je om met de angst besmet te raken? Of, als je al besmet bent, met de angst er serieuze gezondheidsklachten aan over te houden?

Kruip uit de fles

Emoties – angst is er een van – blokkeren je intuïtie. Ze zijn dus niet handig, want je intuïtie heb je nodig om juiste beslissingen te nemen. Zowel zakelijk als privé kom je nou eenmaal verder in het leven als je goed luistert naar je gevoel. Van mijn vriend en wereldreiziger Johan leerde ik wat moois. Hij legde uit: “Als je in de fles zit, kun je het etiket niet lezen.” Een ander, op wat meer afstand, kan dat wel. Dus zit je gevangen in je emoties, zoek dan iemand die er niet middenin zit, die minder emotioneel betrokken is en deel je zorgen. Ben je besmet geraakt en bel je een vriendin, dan zegt die misschien wel: “Je bent alleen maar angstig, je moet gewoon goed uitzieken.” Zo’n opmerking helpt om je eigen bang makende gedachten los te laten. Misschien zijn ze niet meteen helemaal weg, het relativeert wel.

Kortom: stop met ‘er iets van vinden’. Kwel jezelf niet onnodig met gedachten als ‘het loopt vast mis’, ‘wat nou als ik besmet raak en in het ziekenhuis beland’ of ‘straks kan ik helemaal niks meer’. In mijn boek Zakendoen op gevoel noem ik dat projectie. Reken ermee af en creëer perspectief voor jezelf. Zo voorkom je dat de angst je gevangenhoudt. Dat je uren, dagen of weken blijft piekeren en bij elk pijntje of kuchje denkt: o, help, zie je wel, het gaat fout.

Verbind je met de buitenwereld

Het is een goed medicijn in tijden van corona: verbinding zoeken met de buitenwereld. Nu zitten we op het moment dat je dit leest misschien wel in een hele of halve lockdown en mogen we nog maar beperkt naar buiten. Ik bedoel ‘verbinden met de buitenwereld’ dan ook vooral figuurlijk: toon oprechte interesse in anderen. Dat kan moeilijk zijn als emoties je leven beheersen, want dat zorgt voor ruimtegebrek. In mijn Intuïtiemodel presenteer ik dit dan ook als de vijand van empathie. Toch, geef het een kans: luister naar het verhaal van die ander en probeer je in de situatie in te leven. Het mooie is: als je empathie toont, krijg je meestal ook empathie terug. En dat geeft beide partijen een beter gevoel.

Verbinding met de buitenwereld dus. Het is prettig én nodig. We zien in deze coronatijden te veel mensen in zichzelf gekeerd zijn. Sociale contacten verlopen misschien wat onhandiger, ze zijn nog net zo belangrijk als voorheen. Nee, belangrijker zelfs, want de hele situatie zorgt voor stress, angst en eenzaamheid. Juist dan doet een sociale oppepper wonderen.

Energie en perspectief

Een goed gesprek met een ander? Ik zeg dan ook: doen! Zoek het op, dat kan ook telefonisch of digitaal. Zo’n gesprek kan je mindset veranderen van ‘ik ben bang dat ik corona oploop’ naar ‘ik doe wat ik kan en als ik besmet raak neem ik rust’. Of – als je het virus al onder de leden hebt – van ‘help, ik ga dood’ naar ‘ik ga dit virus overwinnen’. Ook in het zakelijk leven kan een gesprek je mindset veranderen. Bijvoorbeeld van ‘ik ben bang voor de confrontatie die ik moet aangaan’ naar ‘de ander begrijpt het vast en we gaan er samen wat moois van maken’. Het resultaat? Meer verbinding, meer perspectief en meer energie.

Zet ’m op!

Marcel

Wil je de nieuwste blogs van Marcel steeds automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in.