3 tips om de intuïtie van een ander voor jou te laten werken

Zakendoen op gevoel brengt je veel. Maak je optimaal gebruik van je eigen intuïtie, dan neem je betere beslissingen, ben je succesvoller en ervaar je meer geluk in het leven. Maar wist je dat je ook de intuïtie van de ander voor je kunt laten werken? Dat doe je met een goed gekozen intonatie, met empathie en een kwetsbare opstelling. Het zijn de drie externe pijlers uit mijn Intuïtiemodel. Pas je ze toe, dan krijg je met veel minder moeite veel meer voor elkaar.

Het Intuïtiemodel

Laat ik beginnen met een korte introductie van het Intuïtiemodel. Dit heb ik ontwikkeld om intuïtie af te pellen naar eenvoud en toepasbaar te maken in de praktijk. Zakendoen op gevoel heeft mij persoonlijk veel opgeleverd. Van waardevolle inzichten tot supergoede deals. Van fantastische medewerkers tot toffe samenwerkingspartners. En van heel veel werkplezier, tot een vrijwel volledige afwezigheid van gedoe. Dat gun ik ook anderen!

De zes pijlers in het model laten zien hoe je optimaal gebruikmaakt van (je) intuïtie. Het woord ‘je’ staat hier tussen haakjes omdat het zowel je eigen intuïtie betreft, als die van de ander. Rechts in het model vind je de drie externe pijlers waar het in deze blog over gaat. Ze helpen je om meer te halen uit de interactie met je omgeving en toe te werken naar een win-win.

Maak muziek van je communicatie

De eerste externe pijler is INTONATIE. Door muziek te maken van je communicatie beïnvloed je de intuïtie van de ander in positieve zin. Mensen vinden je aardiger, gunnen je meer en komen sneller in beweging. Dus zit je met een collega die zijn afspraken niet nakomt? Wil je achterhalen waarom die medewerker ineens zo stil is? Of wil je met een pitch indruk maken op je publiek? Zet je intonatie in. Daarmee bedoel ik niet alleen de toonhoogte in je stem, maar je hele manier van spreken. Er is door een verzekeraar onderzoek gedaan onder artsen. Wie denk je dat de meeste claims aan hun broek kregen? Artsen die veel fouten maakten? Of artsen die weinig respect lieten doorklinken in hun stem? Die laatste groep dus. Niet de hoeveelheid en de kwaliteit van de informatie die artsen patiënten geven, bleek doorslaggevend. Nee, dat was het ritme en de toon van hun stem. Dominant klinken bleek funest, grapjes maken werkte juist positief. Het ging dus niet zozeer om wat de artsen zeiden, maar om hoe ze het zeiden. De Fransen hebben er een mooie uitdrukking voor: c’est le ton qui fait la musique. In het zakenleven werkt het ook zo. Dus breng melodie in je stem om de intuïtie te voeden van de mensen om je heen. Je hoort dan veel meer, wat je helpt om win-winsituaties te creëren. Het maakt gesprekken ook nog eens veel leuker, voor jezelf en de ander!

Leef je in de ander in

Ook het tonen van EMPATHIE is een goede strategie om de intuïtie van de ander te voeden. Stel eens een vraag, luister aandachtig naar het antwoord en laat merken dat je begrijpt wat de situatie met de gevoelens van de ander doet. Zo ontstaat er verbinding tussen jou en je gesprekspartner, die daardoor intuïtief ja tegen je zegt. Dat kan in de meest uiteenlopende situaties helpen om je doel te bereiken. Ga maar bij jezelf na: tegen iemand die je aardig vindt en die jou écht lijkt te begrijpen, zeg je makkelijker ja dan tegen ‘een eikel met een bord voor zijn kop’. Vindt een prospect de prijs van je dienst te hoog? Complimenteer haar ermee dat ze goed nadenkt waaraan ze haar geld uitgeeft. Zit een medewerker met zijn handen in het haar? Laat weten dat je snapt dat de situatie lastig voor hem is. Door empathie te tonen, vergroot je de kans enorm dat het gesprek daarna soepeler verloopt. Trap vooral niet in de valkuil van het autobiografisch luisteren: inhaken op wat de ander zegt door iets te vertellen uit je eigen leven en daarmee zelf de aandacht opeisen. Ben je zo op jezelf gericht, dan is de kans groot dat die ander intuïtief nee tegen je zegt.

Stel je kwetsbaar op

KWETSBAARHEID is de derde externe pijler uit het intuïtiemodel. Met jezelf kwetsbaar opstellen, bedoel ik dat je durft te laten merken dat je ergens geen ervaring mee hebt of dat je iets niet weet. Dat je open en transparant bent en ook je mindere kanten laat zien. Dat je durft te benoemen: ‘Ik vind dit moeilijk’ of ‘Ik zit ergens mee’. Dat hoef je niet letterlijk te doen, het kan ook met een hulpeloze blik of een vragend gezicht. Het mooie is: je brengt er de ander mee in beweging. Het levert bovendien meer betrokkenheid en verbinding op. Het verkleint de afstand tussen jezelf en de ander, waardoor die intuïtief besluit: jij bent oké, ik ga je helpen. Je creëert er een positieve flow mee, waarin je samen makkelijker naar een win-win beweegt. Bovendien nodig je de ander ermee uit zich ook open te stellen naar jou. Dit geeft je waardevolle informatie om als mijmerstof mee te nemen naar je zolderkamer , dé plek voor een intuïtieve analyse.

Pas op!

Tot zover mijn drie tips om de intuïtie van de ander voor je te laten werken. Maar pas op, elke pijler heeft ook een vijand. Bij intonatie is dat spanning, bij empathie ruimtegebrek en bij kwetsbaarheid ijdelheid. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn boek Zakendoen op Gevoel.

__________

Wil je de nieuwste blogs van Marcel steeds automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in.