De kunst van het nietsdoen

De vakantietijd is voorbij en het ‘echte’ leven begint weer. Voordat je het weet word je weer geleefd door je agenda en de wensen van andere mensen. Wil je dit voorkomen? Richt een zolderkamer in en bekwaam je in de kunst van het nietsdoen. Zo maak je beter gebruik van je intuïtie en houd je die vakantieflow langer vast.

Relax!

De rust van de bergen. Op je strandmat genieten van de zon. Goede gesprekken tot laat in de avond. Meestal komen we vol mooie herinneringen van vakantie terug. Vaak ook met het goede voornemen om die relaxte houding thuis nog een tijd vast te houden. Maar dan … kom je op kantoor. Daar wacht een stapel werk, een overvolle mailbox en misschien wel volop uitdaging door de coronacrisis. Het gevaar is dan ook groot dat je direct weer wordt meegesleurd in de drukte van alledag. Weg is je relaxte gevoel! Erger nog: al die stress en dat gehaast blokkeren je intuïtie. En die heb je juist zo hard nodig om goede beslissingen te nemen. Zakelijk en privé.

Op naar je zolderkamer

Een manier om langer in de vakantieflow te blijven, is het inrichten van een zolderkamer: een figuurlijke ruimte waar je jezelf kunt terugtrekken. Zo’n rustpunt in de hectiek om je heen is een geweldige plek om energie bij te tanken en je intuïtie haar werk te laten doen. Je zolderkamer is ideaal om gebeurtenissen van een afstandje te bekijken, zaken te doorvoelen en ze intuïtief te analyseren. Trek je er dus geregeld in terug. Naast meer rust levert het ook nog eens betere beslissingen op!

Tijdsdruk creëer je zelf

Druk ontstaat vaak door het gevoel dat je van alles moet. Die belangrijke offerte moet deze week de deur uit. Die sollicitant wacht op een antwoord. En wat zou het handig zijn als je vandaag nog dat reclamebureau kon bellen. Minder moeten begint met het besef dat je tijdsdruk meestal zelf creëert. Tijdsdruk zit vooral in je hoofd. Vergelijk het met een hardloopwedstrijd. Wil jij de 1000 meter in twee minuten lopen? Prima, maar het is jouw keuze. Niemand verplicht je ertoe. Zo zijn er ook in ons werkende leven allerlei momenten waarop we – bewust of onbewust – onszelf onder druk zetten. Het probleem met tijdsdruk is dat je niet meer helder kunt denken en het je intuïtieve handelen in gevaar brengt. Gun jezelf dus wat meer tijd voor de dingen. Leef in plaats van je te laten leven!

Winnen door nietsdoen

Ook bij het nemen van beslissingen is het handig om de rust te bewaren. Veel mensen hebben de neiging te snel tot actie over te gaan. Maar wat als we nou eens een voorbeeld nemen aan de Chinese generaal Sun Tzu? Hij schreef al in de vijfde eeuw voor Christus in zijn boek The art of war dat de grootste overwinningen worden geboekt door nietsdoen. Beter dan energie verspillen aan het gooien van speren of bommen, kun je rustig afwachten en ondertussen informatie verzamelen die je verder helpt in de strijd.

Natuurlijk kunnen we niet eeuwig niks blijven doen en vraagt de praktijk van alledag om een zekere voortvarendheid. Maar iets langer nadenken en de tijd nemen voor dingen betaalt zich maar al te vaak uit. Maakt een concurrent je het leven lastig? Zit je met een eigengereide leverancier die wil dat alles volgens zijn voorwaarden verloopt? Ga daar dan niet tegenin (ja-maren), maar vraag je af: bereik ik misschien meer door (voorlopig even) niks te doen? Met je team een biertje drinken is veel leuker dan in discussie gaan met de ‘vijand’. En het levert misschien wel veel meer op.

Blijf de baas over jezelf

Misschien nog wel het belangrijkste om in de vakantieflow te blijven, is het bewaren van je autonomie. Zorg dat je de baas blijft over jezelf. Zeg je soms ja terwijl je liever nee had gezegd? Zit je in een situatie die je liever anders had gezien? Laat je jezelf leiden door oppervlakkige materiële wensen en niet door wat je écht wilt? Pak het aan en ga weer leven volgens je eigen wetten. Het is ‘jouw wedstrijd’, jij bepaalt zelf hoe je erin staat en zelf het startschot, de finish en het tempo. Ga wel altijd voor de win-win, zodat je samen de eindstreep haalt.

­­­__________

Meer weten over hoe je de intuïtie van jezelf en de ander optimaal inzet? Bestel nu het boek Zakendoen op gevoel. Of boek Marcel voor een inspirerende keynote of masterclass.