Help, de coronacrisis zet mijn bedrijf onder druk!

Het zal je maar gebeuren: je hebt een goedlopend bedrijf en ineens komt alles stil te staan. Sinds de coronacrisis uitbrak, is het voor veel ondernemers de harde realiteit. Ze ervaren grote druk van buitenaf. Druk omdat klanten niet meer kopen. Druk omdat leveranciers hun handen vol hebben aan hun eigen sores. Druk omdat ze medewerkers moeten ontslaan. En druk van partners, zoals banken die de discussie aangaan over de liquiditeit van de onderneming. Hoe reageer jij in deze situatie? Schiet jij in de emotie of weet jij je kalmte te bewaren? Je reactie heeft alles te maken met je autonomie, een belangrijk ingrediënt om je intuïtie voor je te laten werken.

Leven volgens je eigen wetten

Je intuïtie is een belangrijke raadgever, zeker in het zakenleven. Je gevoel weet vaak beter dan je verstand wat een wijs besluit is. Hoe handig is dat! Luisteren naar je gevoel levert niet alleen betere beslissingen op, het scheelt ook een hoop denkwerk. Alleen … je intuïtie werkt niet altijd even goed. Dat is bijvoorbeeld het geval als emoties je in de weg zitten en je daardoor je autonomie verliest. In mijn boek Zakendoen op gevoel noem ik dat projectie: iets vinden van iemand of iets, waarbij een gedachtestroom op gang komt die je alleen maar energie kost.

Neem die klant die niet meer bij je koopt. Schiet je daarvan in de emotie en ben je teleurgesteld in hem, dan blink je niet uit in autonomie. Want wie autonoom is, staat sterk in zijn schoenen en leeft volgens zijn eigen wetten. Die laat zich niet zomaar uit balans brengen. Laat jij je overmannen door een gevoel van angst en onzekerheid, dan knaagt dat aan je autonomie. Je denkt dan misschien wel dat je zelf in charge bent en naar je eigen wetten leeft, maar stiekem word je geleid door je emoties. Bedenk eens hoeveel het kan opleveren als je juist de verbinding zoekt met de ander. Als je zonder je te laten leiden door negatieve gevoelens oprecht met bijvoorbeeld die afhakende klant in gesprek gaat. Je zult zien: dit kost je geen energie, maar levert juist energie op. Het heeft nog drie grote voordelen: 1. Je maakt het die klant makkelijker om later intuïtief weer voor jou te kiezen; 2. Het levert je inzicht op in de veranderde behoeften van je klant en daarmee misschien wel ideeën voor een nieuw product of nieuwe dienst, en 3. Je geeft je eigen intuïtie weer ruim baan!

Beter presteren

Ook op de werkvloer komt projectie voor en dat gaat vaak ten koste van de prestaties. ‘Mijn manager heeft altijd wat te zeuren.’ – ‘Karin houdt alweer een rookpauze, geen wonder dat ze haar werk nooit af heeft.’ – ‘Mijn medewerkers zullen wel misbruik maken van het thuiswerken.’ Herken je dit soort uitspraken van je eigen organisatie? Of misschien wel van jezelf? Dan is er nog veel winst te behalen. Projectie blokkeert je intuïtie, belemmert je groei en gaat ten koste van je autonomie. Wie projecteert is een dankbare prooi voor zijn eigen energieverslindende gedachten.

Wil je beter presteren en beter beslissen? Schrap ‘projectie’ uit je woordenboek en ontwikkel een antenne om negatieve emoties al in een vroeg stadium te herkennen. Ga eens bij jezelf na: Wanneer vind jij wat van iemand of iets? Wat brengt je dat? En kun je het misschien ook anders aanpakken?

Zo neem je zelf de regie weer in handen en overleef je ook deze crisis.

__________

Wil je hulp om je team beter te laten presteren? Met een keynote of interactieve workshop help ik jullie graag op weg. Inspiratie en perspectief gegarandeerd!