Het ontstaan van mijn boek Zakendoen op gevoel

Wat een mooie reis was het!

Woensdag 26 augustus is een bijzondere dag voor me. Het is de lanceringsdatum van mijn nieuwe boek Zakendoen op gevoel. Terugkijkend op de periode die achter me ligt, kan ik zeggen: het is een mooie reis geweest. Tegelijk voelt het alsof het echte avontuur pas net begonnen is…

Hoe het allemaal begon

In mijn leven heb ik heel wat meegemaakt. Hoge pieken, zoals het sponsoren van de olympische schaatsploeg. En diepe dalen, zoals het overlijden van mijn compagnon en een economische crisis waar ik – ineens in mijn eentje – mijn bedrijf door moest zien te loodsen. Toen ik in 2017 terugkeek op dit alles dacht ik: hoe heb ik het allemaal bij elkaar kunnen houden? Thuis, met vrouw en kinderen. En met het bedrijf, dat er ondanks de tegenslag uiteindelijk zelfs beter uit kwam.

Er speelde nog iets. Ik merkte – en merk nog steeds – dat ik veel impact heb als ik een-op-een met mensen spreek. Zitten ze in een positieve flow, dan geef ik ze nog meer power om succesvol te zijn. Zitten ze in de put of hebben ze zorgen (wat natuurlijk niet altijd in één keer op te lossen is), dan gaan ze na een gesprek met mij weer met opgeheven hoofd en perspectief de wereld in.

Dat laatste, dat wilde ik meer: mensen energie geven, ze perspectief bieden en nog succesvoller maken. En dan niet een-op-een, maar groter. Zo ontstond het idee om mijn gedachtegoed te vangen in een boek. Ik wil de wereld er een beetje mooier mee maken…

Het intuïtiemodel als basis voor succes

Supergaaf was de reis die ik heb afgelegd van dat eerste idee tot het boek dat er nu ligt: 200 pagina’s vol inspiratie om succesvol zaken te doen. Om een antwoord te vinden op de vraag ‘Hoe is het mij gelukt om alles bij elkaar te houden?’ ging ik op onderzoek uit. Wat bleek? Ik doe bijna alles op intuïtie. Dit inzicht – samen met de ervaringen die ik in het leven opdeed – leidde uiteindelijk tot het Intuïtiemodel. Dit is in het boek de kapstok geworden waaraan ik mijn gedachtegoed heb opgehangen.

Toen ik dat eenmaal helder had, ben ik veel gaan lezen over intuïtie. De klassieker van Malcolm Gladwell bijvoorbeeld: Intuïtie. Daarnaast ging ik boeken herlezen, nu met een andere bril op. Good to Great van Jim Collins, boeken van Stephen Covey en anderen. Ik paste daar de 10%-regel op toe (je leest er meer over in Zakendoen op gevoel) en pikte overal wat wijsheid uit mee. De boeken gaven ook veel herkenbaarheid, maar steeds vroeg ik mij af: Wat kunnen de lezers hier zelf mee? Hoe kunnen ze intuïtie toepassen in hun eigen leven?

Met mijn boek – dat mijn eigen ervaringen combineert met wetenschappelijk onderbouwde theorieën – wil ik die brug slaan naar de praktijk. Zodat de lezer mijn gedachtegoed zelf in de praktijk kan brengen en de kracht ervan zelf kan ervaren. Supergaaf vind ik het, als ik op deze manier iets kan betekenen voor de mensen om mij heen.

Bedankt!

Toen ik mijn gedachtegoed eenmaal helder had en het boek steeds meer vorm kreeg, volgde nog een spannend moment: het voorleggen van het manuscript aan de proeflezers. Want wie ben ik? Een eenling die het in het leven op deze manier gedaan heeft. Maar snijdt het ook hout? Wordt het goed ontvangen door anderen? Herkennen ze zich in mijn verhaal?

De reacties waren gelukkig veelbelovend. Ik zag dat mensen details uit mijn boek haalden en die meteen gingen toepassen in de praktijk. Andere lezers lieten zich inspireren en denken nu in lastige situaties: hoe zou Marcel dit doen? Hoe mooi is het als dat hun leven wat mooier of makkelijker maakt!

Dat ik dit gedachtegoed nu met zo veel mensen kan delen, is super. Dat het zich überhaupt heeft kunnen vormen, dank ik aan iedereen die ik in bijna dertig jaar ondernemerschap heb gesproken. De boodschap in mijn boek gaat niet over mij, ze gaat over de mensen die ik heb ontmoet.

Dank jullie wel!